När man vill inreda är det roligt med inspiration för att skapa en tilltalande inredning. Inspiration är en viktig del av allt skapande och man kan hämta inspiration från vänner, inredningsbutiker, hemsidor, TV eller till exempel tidningar.

Smarta tips för optimering av yta

Ett rum kan se litet ut om man har mörka möbler och för mycket möbler i rummet. Om man har ett mindre rum, är det smart att tänka ut vilka möbler man verkligen behöver. Har man ett mindre vardagsrum, kan det räcka med ett soffbord, en lagom stor soffa och en TV-möbel. Man ska inte glömma tavlor och placera dem gärna på olika höjder i en samlad grupp för ett mer levande rum. Det är bra om man undviker vanliga misstag när man inreder, som till exempel för liten matta i vardagsrummet eller för lite belysning. Har man bara ett rum att bo i, kan man spara yta genom att använda en futonsoffa! En futonsoffa är en smart soffa som man bara kan fälla ut på mitten och då har man en säng och soffa i samma möbel!

Sovrummet – hemmets viloplats

Det sägs vara viktigt var man placerar sängen, för en bättre sömn.

Att placera sängen enligt feng shui sägs kunna ge mycket bättre sömn och inte skapa oro på natten. Att placera en säng enligt feng shiu, betyder att placera sängen med gaveln mot en vägg och så att man har uppsikt över dörren. Feng shui är en gammal österländsk lära som visar hur vi energimässigt påverkas av färger, former, material och placering. Därför är det bättre att ha sängen mot väggen för en tryggare energi och inte mitt i rummet.

Det är mycket viktigt hur man placerar sina lampor och hur många ljuskällor man har. Grundregeln är att alltid ha en ljuskälla i taket som sprider ett jämt och behagligt sken. I ett vardagsrum rekommenderar inredningsexperterna mellan tre och tio ljuskällor, och en golvlampa med uppåtljus kan till exempel få rummet att uppfattas som större.