Beslutsångest är något som de allra flesta av oss råkar ut för mer än en gång när det är dags att inreda hemmet. Kanske har man precis flyttat in i en ny lägenhet eller bestämt sig för att fräscha upp villan man redan bor i, och måste nu fatta en massa beslut. Vilka färger skall väggarna ha? Vilka möbler passar bäst? Nytt eller vintage? Enkelt eller dekorativt?

Att flytta eller att göra om sitt hem kan vara mycket stressigt men också enormt upplyftande. Många psykologer är eniga om att stressfulla livsförändringar kan vändas till positiva då de samtidigt innebär utrensning av det gamla och en välbehövlig förnyelse. En chans att starta om. För att inredningen skall gå så smärtfritt som möjligt kan man koncentrera sig mer på roliga detaljer istället för det stora hela, och här kommer några exempel på hur man kan göra en snygg och trevligt förändring utan att behöva vela för mycket.

Färgpricken över i:et

Färgklickar i hemmet är ett av de bästa sätten att ge en hemtrevlig känsla och man kan leka med både nyanser och mönster. Gardiner och kuddar kan gå i fina toner och ha allt från traditionella blomstermotiv till kungliga guldlinjer. Även föremålen i hemmet kan ge den där fantastiska färgpricken över i:et, som till exempel en designad bricka från Svenskt Tenn som gör den stora skillnaden. Här kan man dels få inspiration till hur resten av hemmet skall inredas vad gäller färg och mönster, men också lysa upp köket, vardagsrummet eller matsalen med de vackra formerna och designerna. Enkla, vita väggar och möbler ger brickan en framhävd position som fångar och gläder blicken på en och samma gång.

Belysningen är A och O

Hur snyggt man än inreder sitt hem så är allt förgäves om man inte satsar på bra belysning som ger den rätta atmosfären. Även om tusentals kronor har spenderats på snygga möbler och fantastiska tapeter så kan allt förstöras med ett tryck på lampknappen! Ett gräsligt neonljus eller en felriktad spotlight kan göra att hemmet istället blir plågsamt att vistas i. Satsa istället på mjuka och varierade ljuskällor som placeras diskret på passande platser, samt några bra läslampor vid sängar och soffor.

Glöm inte minnena

Ordet souvenir förknippas ofta med kitschiga föremål från någon turistbutik på Gran Canaria men faktum är att man också kan hitta både tilltalande och snygga saker på semestern. Varför inte inreda med några väl valda detaljer som dessutom kommer att ge underbara associationer? En buddhistisk mandala från Thailandsresan, en mystisk ikon från Grekland eller en färggrann matta från Portugal? Att ha ett hem fyllt av minnen kan vara både avkopplande och stimulerande och uppmuntrar dessutom till samtal med familj och vänner.