Att flytta in i ett nytt hem öppnar upp en rad olika möjligheter. Det är som att måla en tavla på en helt vit canvas, man kan börja från början och sätta sin alldeles egen prägel. Många gånger har man kanske många tankar och idéer gällande hur hemmet skall se ut, men man har redan en inredning som man kanske inte kan göra sig av med. Att flytta in till något nytt ger chansen att tänka om, göra om och göra rätt. Innan man sätter igång bör man faktiskt skapa någon typ av plan, gällande vad man är ute efter. Man bör fundera på vilka möbler som man kommer att återanvända, vad man kan göra sig av med och vad som måste köpas in nytt. Här följer några tips och råd inför inredningsfasen av ett nytt hem.

Kommer möblerna att passa in?

Som tidigare nämnts är möjligheten att flytta in i ett nytt hem också ett tillfälle för att gå igenom vilka möbler man redan har och vad som måste köpas in. Det är inte alltid att de gamla möblerna kommer att fungera i det nya hemmet. Rumme kan ha en annan disposition och därför fungerar inte de möbler som man redan har. Vidare kan det också vara så att man tröttnat på sina gamla möbler och helt enkelt vill starta fräscht. Det är ett tillfälle att fundera på vilka möbler man vill ha och hur de kommer att passa in och disponeras i rummet. Köp inte allt på en och samma gång och inte allt från samma butik. Hemmet skall ha en personlig prägel och inte likna en katalog.

Hur bör färgerna fungera ihop?

När det gäller vilka färger man vill ha i sitt hem bör man alltid fundera på hur helheten kommer att se ut. Det innebär inte att man måste ha samma färg i alla rum, men att man på något sätt binder samma rummen och ger en helhetskänsla. Det är viktigt att man försöker ge hela hemmet en och samma sorts atmosfär. Kanske kan man välja ut en specifik färg som finns i alla rummen, vilket blir själva basen, men att man dekorerar och inreder sedan varje rum unikt. Oavsett hur man väljer sin färgskala måste man tänka på helheten, vilka möbler som kommer att användas samt hur belysningen skall fungera i rummet.

Textilier gör skillnad

Att använda textilier, så som mattor, kuddar, plädar, gardiner med mera gör skillnad när det gäller att få rummet mysigt och om man vill skapa en känsla av ett ombonat hem. Textilier dämpar ljud (och ljus), skapar en härlig atmosfär och ger liv. Samtidigt är textilier användbara och har därför en funktionell sida. Här har du också möjlighet att vara riktigt fri i dina val.