Vissa individer älskar att inreda sitt hem på egen hand. Man är fylld med idéer gällande hur ens hem skall se ut, vilka möbler som skall finnas, vilka färger som passar och vilka textilier som man inte kan leva utan. Det finns också individer som inte alls har den där känslan för inredning. Man kanske har en tanke gällande hur det kommer se ut, men man har ingen aning gällande hur man tar sig dit. Då kan det vara klokt att anlita en person som faktiskt är utbildad inom området, så att ens hem inte blir helt kaotiskt.

En person som arbetar med inredning kan vara en designer eller inredningsarkitekt. Oftast har man ett första möte i hemmet, där man som kund får beskriva vad man är ute efter med sitt hem, vilken sorts livsstil man har, hur rummen skall användas mer mera. Man kan även specificera vilken sorts stil man gillar men här kan inredningsarkitekten också hjälpa till. Detta är stunden då arkitekten eller designern genomför en sorts djupintervju med kunden, för att få så mycket information som möjligt och bygga upp en plan utefter dessa önskemål. Ibland har designern andra tankar och idéer som också kan hjälpa till.

Efter detta blir man som kund presenterad en plan, som kan uppvisas i 3D-format. På så sätt får man en insyn i hur hemmet kan komma att se ut och hur det kommer att användas. Är man överens om layouten som arkitekten kommit fram till så sätter man igång med att renovera och inreda. Här deltar kunden ibland för att köpa in rätt golv och möbler, men dessa har oftast arkitekten redan valt ut och man väljer då mellan olika utvalda alternativ.