Sovrummet är den plats i hemmet där man skall kunna vila och samla ny energi. Det är en plats där man kanske umgås mer intimt med sin partner, men också en praktisk plats där man byter om och gör sig iordning. Med andra ord skall man kunna kombinera praktiska saker med mer vila och avslappnande stunder.

Att ta sig en funderare över sängen kan vara en bra start inför inredningen. Dels bör man tänka på vilken storlek som passar bäst då det idag finns flera olika storlekar att välja mellan. Man bör också fundera på hur man faktiskt sover. Kanske är man den där personen som vill sova när det är helt becksvart och inte vill vakna av dagens ljus? Då bör sängen inte placeras nära fönstret. Är det tvärtom, man vill vakna av det naturliga ljuset, då bör sängen placeras nära fönstret.

Vidare bör man också fundera på övriga möbler som kan komma att finnas. Det kan exempelvis vara en pall eller stol för att sätta sig på och ta på sig sina skor eller kanske placera sin väska på när man träder in i rummet. Kanske vill man även kunna sminka sig i rummet.