Att ha ett kök som man trivs i är ofta A och O för att man ska trivas i ett hem överhuvudtaget. Det är ju i köket som man förbereder alla måltider, från att bara hälla upp en skål med fil på morgonen till extravaganta trerättersmiddagar för tio gäster. Om man då inte trivs med arbetsytan och stämningen i köket, kommer man sannolikt inte att vilja bo kvar särskilt länge. Här tänkte vi därför ge lite tips på vad man kan tänka på, oavsett om man ska renovera ett kök från grunden eller om man bara vill piffa upp sitt befintliga kök med några detaljer.

Har man möjlighet att bygga köket från grunden är layout och planering A och O. Man ska hela tiden tänka på att göra kökets layout så praktisk som möjligt, så att man har lätt att röra sig i köket när man lagar mat, och har tillräckligt med bänkyta. Något annat som kan vara trevligt, som gör köket extra mysigt, är om man har fri sikt från matbordet till köksbänken. Detta kan i ett litet kök helt enkelt lösas med en öppen planlösning, medan man i större kök kan överväga att sätta in en köksö. På det sättet kan den som lagar mat alltid ha kontakt med de som sitter vid matbordet, vare sig det är gäster eller ens familj. Det gör köket till en naturligt social yta och en plats för umgänge, vilket självklart ger hela rummet en varmare och mer välkomnande känsla.

Något annat som är viktigt både för att göra rummet mysigt och av praktiska skäl är vilka möbler man väljer till rummet. Ett matbord med stolar är ett måste i de flesta kök, och det är också värt att investera i en pall, som både kan fungera som hjälp för att nå högst upp i skåpen och som en extra sittplats när man har gäster. Om man vill ha ett mysigt kök är ett bra tips att satsa på möbler i trä, eftersom det är ett material som ger ett varmare intryck. Innan man köper några nya köksmöbler bör man dock kika på Black Friday och Sweef. På Sweef hittar man nämligen snygga möbler som man enkelt kan beställa online, och på Black Friday kan man få en rabattkod till Sweef, så att man även kan köpa möblerna billigt. Pengarna som man sparar på möbler kan man lägga på annan inredning till köket istället – detaljer som snygga knoppar till köksluckorna och färska örter på fönsterbrädet ger till exempel köket det där lilla extra, som verkligen gör det mysigt och välkomnande.